Congresdag CSI 2017

Op 22 februari is de jaarlijkse congresdag. Dit jaar is het thema CSI. Naast lezingen kun je twee van onderstaande workshops volgen. Succes met kiezen!

Workshop 1: Bezoek aan de nieuwe tafonomische begraafplaats

Prof. dr. Roelof Jan Oostra is hoogleraar anatomie en erelid van de MFAS door zijn (mede)oprichting van ons aller Epsteinbar. Op dit moment is hij bezig met de oprichting van een tafonomische begraafplaats naast het AMC. Op een tafonische begraafplaats kunnen forensische wetenschappers zien hoe lichamen onder natuurlijke omstandigheden ontbinden door meetapparatuur met de lichamen mee te begraven. Dit is belangrijk voor de forensische geneeskunde omdat rechercheurs regelmatig lichamen tegenkomen die door criminelen ergens zijn begraven. Kennis van ontbindingsprocessen in menselijk lichamen is van groot belang om vast te kunnen stellen hoe lang geleden iemand al overleden is en onder welke omstandigheden. Tijdens de workshop neemt Roelof Jan Oostra jullie mee op een exclusieve rondleiding naar deze begraafplaats. Daar zal hij jullie alles vertellen over deze nieuwe begraafplaats en dieper ingaan op de huidige kennis en wat hij hier gaat onderzoeken.

Workshop 2: Laat je verassen

Deze unieke workshop over crematieresten zal in de snijzaal gegeven worden door lector en PhD student Tristan Krap. Hij zal vertellen over tafonomie (het onderzoeken van gestorven organismen) en thermische destructie. Vervolgens kunnen de deelnemers zelf crematieresten onderzoeken op de snijzaal. Hierbij zal Tristan Krap alle do’s en dont’s van het inventariseren uitleggen zodat je zelf ook een beetje expert zult worden.

Workshop 3: CSI in vroegere tijden

Deze workshop wordt gegeven door medisch historicus Laurens de Rooy die met jullie langs de unieke verzameling van preparaten in museum Vrolik gaat en daarbij de focus legt op de pathologie van schot- en steekwonden in preparaten uit de 18e en 19e eeuw. Aan de hand van een aantal voorbeelden zal hij dieper ingaan op hoe je traumata en ziekten uit die tijd kunt herkennen in een skelet.

Workshop 4: Hoever reikt de zwijgplicht

Naast psychiater is Prof. Dr. Swinkels ook voorzitter van de Medisch Etische Commissie en al jarenlang coördinator Professioneel gedrag. Dus wie beter dan hij weet wat zwijgplicht is, maar ook: wanneer houdt je zwijgplicht op? Wat doe je als je een vermoeden hebt van een (dreigend) misdrijf? En is er ook zoiets als spreekplicht? Waar sta je als arts tijdens een politieverhoor? Aan de hand van casussen uit GTST zullen deze vragen uitgebreid aan bod komen in deze leuke en bovendien leerzame workshop.

Workshop 5: Gevangenispsychiatrie

Dr. Ploem was directeur Zorg en Behandeling in de Bijlmer Bajes en werkt bovendien met psychiatrische patiënten op het Dententie Centrum in Schiphol. In deze workshop zal dokter Ploem, die als geen ander weet hoe je met psychiatrische patiënten in de gevangenis om moet gaan, aan de hand van een aantal casussen een kijkje in het hoofd van een psychiatrische patiënt bieden.

Workshop 6: Het kwetsbare kind

In deze workshop zal  Drs. A.H. Teeuw diep ingaan op de diagnostiek van kindermishandeling.  Denk hierbij aan de soorten verwondingen en verhalen die je doen denken dat er meer aan de hand is. Zo heeft een kind dat valt andere verwondingen dan een kind dat door zijn ouders wordt geslagen. Ze zal hiernaast vertellen over de uitdagingen die je als arts hier bij hebt en wat jouw grenzen zijn. Een bijzonder interessante workshop over het beschermen van de kwetsbaren in onze samenleving.